'Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması' nedir?

'Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması' nedir?

“Çifte vergilendirme, vergiye tabi bir gelirin birden fazla ülkede vergi konusu olması, aynı gelirin hem elde edildiği ülkede hem de geliri elde edenin mukim (yerleşik) olduğu yerde vergilendirilmesidir. Ülkeler bu istenilmeyen durumu ortadan kaldırmak amacıyla Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları yapmaktadırlar.

Yurt dışındaki vatandaşlarımız birçok ülkede çalışma veya oturma izni alarak yaşamakta ve çalışmaktadırlar. Dolayısıyla gerek bu ülkelerde gerekse Türkiye’de gelir elde etmeleri durumunda bu gelirleri çoğu zaman verginin konusuna girmekte ve mükerrer vergilendirmeyle karşılaşmamak için de bu amaçla akdedilmiş Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları hükümlerinden yararlanmaları gerekmektedir.

Hâlihazırda 87 ülke ile çifte vergilemeyi önleme anlaşması yürürlüktedir. Detaylı bilgilere Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresinden (www.gib.gov.tr) ulaşılabilir.

Örneğin, Almanya’da yaşayan bir Türk vatandaşının Türkiye’de sahip olduğu gayrimenkulden elde ettiği kira gelirini vergilendirme hakkı öncelikle Türkiye’ye aittir. Türkiye’de bu gelir üzerinden ödenen vergi adı geçenin başkaca bir geliri olmadığı müddetçe nihai vergi olup, Almanya’da ayrıca vergiye tabi olmayacaktır.

TRT TÜRK Facebook’ta
TRT TÜRK Youtube’da
TRT TÜRK Twitter’da
TRT TÜRK Instagram'da