S-400'lere talep ABD silah pazarını telaşlandırdı

19.07.2019 - 10:34

Bazı NATO üyesi ülkelerin Rus hava savunma sistemlerine sahip oldukları bilinirken, Amerika Birleşik Devletleri'nin S-400 alımı nedeniyle Türkiye'nin F-35 programına katılımını askıya alması, Washington’un bu adımının arkasında yatan gerçeğin tartışılmasına yol açtı. Uzmanlar, özellikle birçok ülkenin peşpeşe S-400 siparişi vermesi ihtimalinin, ABD'nin silah sektörünü telaşlandırdığına işaret ediyor.

S-400'lere talep ABD silah pazarını telaşlandırdı

Rusya'nın S-300 savunma sistemleri yıllardır birçok ülke tarafından kullanılıyor. NATO üyesi Yunanistan, Bulgaristan ve Slovakya'da bu füzelere sahip. Ancak Türkiye'nin S-400'leri alması bir anda ABD gündemine oturdu.

Rus savunma sistemini birçok ülke talep ediyor. Ancak Amerika'nın tepkisinden çekindiği için S-400 isteğini dile getiremeyenlerin sayısının da oldukça fazla olduğu belirtiliyor.

Hindistan ve Çin ise şimdiden anlaşmayı imzaladı, teslimatı bekliyor.

Uzmanlar, S-400 sisteminin birçok açıdan benzerlerinden üstün olduğu görüşünde. Aynı anda hedefe kilitlenme, aynı anda füze fırlatma sayısı, menzili S-400'leri rakiplerinden daha üstü kılıyor.

Ülkelerin Rus Savunma Sistemi'ne yönelmesinin Amerikan silah pazarında ciddi yaralar açacağı söyleniyor. Silah ticareti, ABD ekonomisinde büyük yer tutuyor.

Türkiye'nin Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri

Türkiye'nin Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetleri de uluslararası kamuoyunda üst sıralarda...

Doğu Akdeniz'deki güç dengesinde, S-400’ün gelişiyle Türkiye lehine yaşanan değişimin de ABD’nin son adımında etkili olduğu konuşuluyor.

Ankara'nın, Kıbrıs'taki Türk halkının hakkını koruması yaptırım tehditleri ile karşılık buldu.

Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra silah ambargosuna uğrayan Türkiye'de, sondaj faaliyetinin ardından da benzer adımların atılması akıllarda soru işaretleri yaratıyor.

TRT HABER

TRT TÜRK Facebook’ta
TRT TÜRK Youtube’da
TRT TÜRK Twitter’da
TRT TÜRK Instagram'da