S-400 teslimatı başladı

12.07.2019 - 10:51

Milli Savunma Bakanlığı, S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'nin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı'na intikalinin bugünden itibaren başladığını açıkladı.

S-400 teslimatı başladı

Milli Savunma Bakanlığı, S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'nin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı'na intikalinin bugünden itibaren başladığını açıkladı.

S-400'ler dünya medyasında

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı hava savunma sistemi S-400'lerin teslimatına başlanması dünya medyasının da gündeminde... Haber ajansları, teslimatı 'acil' ve 'son dakika' haberi olarak duyurdu. Amerikan medyasının ilk haberlerinde "Washington'un yaptırım tehditlerine karşı Türkiye'nin geri adım atmamasına" vurgu yapıldı. .. >> devamı için tıklayın

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin hava ve füze savunma ihtiyacının karşılanmasına yönelik S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin tedarik sözleşmesinin 11 Nisan 2017’de imzalandığı belirtildi.

Açıklamada, "Sözleşme kapsamında S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'nin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı / Ankara’ya intikali 12 Temmuz 2019 tarihinden itibaren başlamıştır" ifadesine yer verildi.

"Bitmiş bir anlaşma ve süreç seyrinde devam ediyor"

S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'nin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı'na intikaline ilişkin açıklamay yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Bitmiş bir anlaşma ve süreç seyrinde devam ediyor. Biz bu işleri koordine ediyoruz. Uçak izni olsun, gelecek personel izni olsun, bu konularla ilgili süreçler de devam ediyor. Zaten Milli Savunma Bakanlığımız da gerekli açıklamayı yaptı. Herhangi bir sıkıntı yok. Süreç bundan sonra da sağlıklı bir şekilde devam edecek."

3 uçak indi

Rusya'dan ilk etapta üç uçak Mürted Hava Üssü'ne indi. Uçaktan indirilen parçalar hangarlara kamyonlar ile taşındı.

Teslimatlar Rusya ile anlaşılan takvim çerçevesinde yapılacak. S-400'ler 3 parça halinde teslim edilecek. Hava ve füze savunma sisteminin ikinci grubu yine uçakla, 120'nin üzerinde füzeden oluşacak üçüncü partisi de deniz yoluyla yaz sonunda ulaştırılacak.

80 Türk askeri uzman daha eğitilecek

Türk askerler S-400 kullanımı ile ilgili Rusya'da eğitim almıştı. Rus yetkililere göre Temmuz ve Ağustos aylarında 80 Türk askeri uzman daha eğitilecek.

Savunma Sanayi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Sistem bütünüyle hazır olduktan sonra ilgili makamların belirleyeceği şekilde kullanılacak." denildi.

AA, TRT HABER

TRT TÜRK Facebook’ta
TRT TÜRK Youtube’da
TRT TÜRK Twitter’da
TRT TÜRK Instagram'da