Fransa’da protestolar büyüyor, şiddetin dozu artıyor

17 Kasım'dan bu yana, çıkan olaylarda 2 kişi hayatını kaybetti, 222'si güvenlik görevlisi bin 43 kişi yaralandı, bin 424 kişi gözaltına alındı.

Fransa’da protestolar büyüyor, şiddetin dozu artıyor

17 Kasım'da başlayan ve geçen cumartesi günü alevlenen gösterilerde Fransa genelinde on binlerce kişinin katılımıyla hükümet karşı protestolar düzenlendi.

İlk hafta ek vergiler yüzünden yaşanan akaryakıt zammı sebebiyle birçok sektörden çalışanlar eylem başlatmış, yol kapatma eylemleri geniş kitleler tarafından desteklenmişti.

Araçlarda bulundurulması zorunlu olan reflektörlü sarı yelekleri giyerek eylemlere başladıkları için "Sarı Yelekliler” olarak adlandırılan göstericilerin yaptığı eylemlerden geriye, savaş meydanlarını aratmayan görüntüler kaldı.

Özellikle, eylemlerin en şiddetli geçtiği başkent Paris’te İçişleri Bakanlığının verilerine göre 287 gözaltı olmuş ve 17’si güvenlik güçleri mensubu 110 kişi yaralanmıştı.

 

Dışişleri Bakanlığı Türk vatandaşlarını uyardı

Dışişleri Bakanlığınca, Fransa'ya seyahat edecek olan Türk vatandaşlarından başkent Paris başta olmak üzere şehirlerin gösteri alanlarından uzak durmaları, otoyol ve şehirlerarası yollarda tedbirli davranmaları istendi. Bakanlık, protestolara ilişkin bu ülkeye yönelik bir seyahat uyarısı yayımladı:

 “17 Kasım'dan bu yana devam eden ve şiddet dozu artmakta olan sokak eylemleri nedeniyle, Fransa'da yaşayan ve anılan ülkeye seyahat edecek vatandaşlarımıza, Paris başta olmak üzere, şehirlerin bilhassa gösteri alanlarından uzak durmaları, güvenliklerini tehlikeye sokacak mekanlarda bulunmamaları önemle tavsiye edilmektedir"

 

OHAL sinyalleri

Fransa’da "Sarı Yelekliler"in 2 haftadır Cumartesi günü Fransa genelinde 300 bin kişinin katıldığı hükümet karşıtı protestoların ardından, G20 Liderler Zirvesi sebebiyle Arjantin’de olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün ülkesine dönerek acil bir güvenlik toplantısı yaptı. Macron Paris'teki protesto alanını ziyaret etti

Fransa Cumhurbaşkanlığı, Macron'un gelecek protestolar için İçişleri Bakanlığından güvenlik güçlerini harekete geçirmesini ve Başbakan'dan diğer parti liderleriyle temasta bulunmasını istediğini açıkladı.

Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, “OHAL ilan etmek benim için bir tabu değil” diyerek ülkede olağanüstü hal sinyali verdi. Ancak bir Cumhurbaşkanlığı yetkilisinin Reuters haber ajansına yaptığı açıklamaya göre, Macron'un düzenlediği toplantıda OHAL konusu gündeme gelmedi.

 

Macron zor durumda

Yaşanan olaylar Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u zor durumda bıraktı. Aslında Macron için çalışanların bu gösterileri ilk değil. Macron, Rothschild ailesinin bankalarında üst düzey yöneticiyken, François Hollande'ın cumhurbaşkanı olduğu dönemde dışarıdan atanarak Ekonomi Bakanlığı yaptı. 2016 yılında iş yasasında, işverenler lehine yaptığı düzenleme yüzünden çalışan kesimlerin tepkisini çekmişti. "Macron yasası" olarak adlandırılan bu düzenleme yüzünden binlerce işçi sokaklara dökülmüştü.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Fransa'daki son gösterilerde "Macron istifa" sloganları atan protestocular, hükumetin sadece ticari işletmeleri düşündüğünü ve halkın sorunlarını görmezden geldiğini savunuyor.

Fransa İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, dün ülke çapında gerçekleşen akaryakıt zamları protestolarına ilişkin son rakamlar paylaşıldı. Gösterilerde çıkan olaylarda 81'i polis 263 kişinin yaralandığı ifade edilen açıklamada, 378'i Paris'te olmak üzere ülkede toplamda 630 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi. Bu arada, Adalet Bakanı Nicole Belloubet, düzenlediği basın toplantısında, dün gözaltına alınanların yaklaşık 3'te 2'sinin yargılanacağını açıkladı. Dünkü gösterilerle beraber 17 Kasım'dan bu yana çıkan olaylarda 2 kişi hayatını kaybetti, 222'si güvenlik görevlisi bin 43 kişi yaralandı, bin 424 kişi gözaltına alındı.

İspanyol El País gazetesinin haberine göre Macron, iktidardaki en kötü krizini yaşıyor. Gazete, lidersiz, plansız bir şekilde akaryakıt vergilerine karşı doğan eylemlerin şu anda Macron’un istifasını istemeye kadar vardığını bildiriyor. İspanyol gazetesi, Macron’un krizin büyüklüğü karşısında çaresiz kaldığını kaydediyor.

 

Kriz toplantısı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, akaryakıt zamları protestoları çerçevesinde Başbakan Edouard Philippe'den muhalefet partileri lideri ve sarı yeleklilerden bir heyet ile görüşmesini istedi.

 Fransız basınında yer alan haberlere göre, Elysee Sarayı'nda akaryakıt zamları protestolarına ilişkin "kriz" toplantısı düzenleyen Macron, Başbakan Philippe'den muhalefet partilerinin lideriyle ve sarı yeleklilerden bir heyet ile bir araya gelmesini talep etti.

Haberlerde, bu konuda Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo'nun da Philippe ile görüşmek istediği ifade edildi. Hidalgo, yaptığı açıklamada, başkentte gerçekleşen protesto gösterilerindeki güvenlik konusunda kendisiyle görüşmeyen hükümeti eleştirdi.

Macron, öğle saatlerinde, sarı yeleklilerin akaryakıt zamlarını protesto ettiği başkentteki Charles de Gaulle Meydanı ve çevresindeki caddelerde incelemelerde bulunduktan sonra "kriz" toplantısı için Elysee Sarayı'na geçmişti. Muhalefet partileri, Macron ve hükümeti gösterilerde şiddete izin vererek protestocuların meşruiyetini zedelemeye çalıştığı yönünde eleştiriyor.

 

Ambulans çalışanları da sokağa döküldü

Fransa'da "sarı yelekliler"den sonra ambulans çalışanları da sokağa döküldü. Başkent Paris'teki Ulusal Meclis yakınında toplanan ambulans çalışanları, "çalışma şartlarının iyileştirilmesi" talebinde bulundu. Gösterilerin yapıldığı bölgede trafiğin durmasına neden olan protestocular lastikleri ateşe verdi. "Devlet beni öldürdü" yazılı bir pankartın taşındığı gösteride, "Macron istifa" sloganları atıldı. Güvenlik güçleri protesto gösterisi nedeniyle çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı.

 

Lise öğrencilerinden blokaj eylemi

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümetin eğitim politikalarını protesto eden öğrenciler, ülke genelinde 100'den fazla lisede blokaj eylemi düzenledi. Fransa'da öğrenciler, ülke genelindeki 100'den fazla lisede yaptıkları blokaj eyleminde, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümetin eğitim politikalarını protesto etti. Eylemler nedeniyle söz konusu liselerde bugün eğitime tamamen veya kısmen ara verildiği belirtildi. Bu arada, Paris'in Aubervillers banliyösündeki bir lisede öğrenciler ile polis arasında gergin anlar yaşandı. Bir araç ve birçok çöp bidonu ateşe verildi.

Ülkenin Dijon kentinde düzenlenen eyleme ise, binlerce öğrenci katıldı. Nice, Grasse, Marseille kentlerinde de blokaj eylemi yapıldı.

 

İş dünyası kaygılı

AFP’nin haberine göre; ülke genelindeki şiddet eylemleri zaten şu ana kadar milyonlarca Avro kayba uğrayan Fransız iş dünyasında da derin kaygıya yol açtı. Perakende Ticaret Federasyonu temsilcisi Jaques Creyssel, “En büyük korkumuz gerçek oldu; bu protestoların üçüncü haftası ve tüm iş camiasında büyük kayıplar söz konusu” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: TRT Haber, AA, El País, AFP, Reuters, Deutsche Welle 

 

TRT TÜRK Facebook’ta
TRT TÜRK Youtube’da
TRT TÜRK Twitter’da
TRT TÜRK Instagram'da