ABD’yi yeni bir dönem bekliyor

07.11.2018 - 15:46

ABD Kongresi ara seçimlerinin oy sayımı sürerken, resmi olmayan sonuçlar uluslararası basının gündemini oluşturuyor.

ABD’yi yeni bir dönem bekliyor

ABD’de seçmenler, Kongrenin üst kanadı Senatodaki 35 sandalye ile alt kanadı Temsilciler Meclisindeki 435 sandalye için oy kullandı. O sayımı bazı eyaletlerde hâlâ devam ederken, resmi olmayan sonuçlara göre, 8 yıl aranın ardından Demokratlar, Cumhuriyetçilerin elinden Temsilciler Meclisindeki üstünlüğü aldı. Son verilere göre, Demokratlar, Temsilciler Meclisinde 219 sandalye kazanırken, Cumhuriyetçiler 193 sandalye ile geride kaldı.
 
ABD Kongresi ara seçimlerinin resmi olmayan sonuçları dünya basınında geniş yankı buldu. Bazı basın organlarında seçimin yankısı şöyle oldu;
 
The New Yorker dergisi sonuçları; “Ara seçimler Trump başkanlığı için bir dönüm noktası niteliğinde” başlığı ile aktarıyor. David Remnik, yazısında; Trump’ın Temsilciler Meclisini kaybetmenin sorumluluğunu almayacağı, hiçbir zaman suçu üstlenmediği ve hatta 2016’da yaptığı gibi oylardaki düşüş için  “yasadışı seçmeni” suçlayabileceği yorumunda bulunuyor.
 
Avustralyalı The Sydney Morning Herald gazetesi, ara seçimlerin hem Donald Trump hem de Demokrat Parti için bir uyarı niteliğinde olduğunu yazıyor. Gazete, birçok seçmen için bu seçimlerde meselenin Trump’ın karakteri olduğunu, özellikle kadın seçmenin Trump’ın ayrıştırıcı eğilimi sebebiyle tepkili olduğu görüşüne yer veriyor.
 
Amerikan Vox haber sitesinden Ezra Klein; başkan tercihlerini öngörebilmekteki en belirleyici unsurun güçlü bir ekonomi olduğunu, buna karşın Kasım 2018 itibariyle % 3.7 işsizlikle Trump’ın 2010 Kasım ayında %9.8 işsizlik oranıyla Obama’dan daha az oy aldığını belirtiyor. Klein, bunun büyük bir siyasi başarısızlık olduğunu ve böyle değerlendirilmesi gerektiğini savunuyor. 
 
The New York Times gazetesi, Washington’da artık tek partili yönetim günlerinin sonuna gelindiğini belirtiyor. Başkan Trump’ın kırsal alandaki gücünün Senatonun Cumhuriyetçilerin kontrolünde kalmasını sağladığını; fakat şehirde ve şehir çevresinde kayıtlı seçmenin Beyaz Saray’a “Başkan’dan hesap sorulması gerektiği” mesajını açık bir şekilde verdiği yorumunu yapıyor.
 
The Washington Post gazetesi “Demokratlar Temsilciler Meclisini aldı; fakat seçimi Trump kazandı” başlığını kullanıyor. Gazete, Demokratların ara dönem için genel beklentinin altında bir sonuç aldığını vurguluyor. Başkan’ın partisinin Mecliste 37 koltuk kaybettiğini; ama Demokratların bu kadar koltuk kazanamayacağını öngörüyor. “Liberaller kabul etmeyecektir; ama Trump Cumhuriyetçi Parti için bir kazançtır, Obama ise Demokratik Parti için bir faciaydı” ifadelerini kullanıyor.
 
İspanyol El País gazetesi, Başkan’dan duyulan memnuniyetsizlik, seçmeni, bugüne kadar hiç olmadığı kadar yüksek kadın oranına sahip, din ve ırk yönünden zengin bir Kongre seçmeye yönlendirdiği yorumunda bulunuyor. Demokratların temsilciler Meclisi’ni fethetmesinin Washington’daki tektonik plakaları harekete geçirdiği ifadesini kullanıyor.
 
Alman Die Welt Gazetesi, sonuçların büyük bir sürpriz olmadığını belirtiyor. Gazete; bundan sonra Trump için iç politika gündemini kabul ettirmenin zor olacağı ve bu yüzden de başarıyı dış politikada arayabileceği yorumunda bulunuyor.
 
Seçmenlerin yüzde 55'i Trump'ı beğenmiyor

Öte yandan Amerikan CNN kanalının ülke genelinde yaptığı sandık çıkış anketlerine göre oy kullanan seçmenlerin yüzde 55'i ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'daki performansını beğenmediklerini ifade etti.

Diğer yandan Washington Post'un yaptığı güncel bir ankette seçmenlerin oy verme davranışındaki iki ana unsurun "Trump'ın başkanlığı" ve "sağlık reformu" olduğu kaydedildi.

Ankete göre ekonomi ve göçmenlerle ilgili konular, seçmenlerin gündemindeki diğer öne çıkan faktörler oldu.

Kaynak: The New Yorker, The Sydney Morning Herald, Vox Media, The New York Times, The Washington Post, El País, Die Welt, AA, TRTTÜRK

 

TRT TÜRK Facebook’ta
TRT TÜRK Youtube’da
TRT TÜRK Twitter’da
TRT TÜRK Instagram'da