KKTC'nin 36. kuruluş yıl dönümü kutlanıyor

15.11.2019 - 13:50

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, KKTC'nin 36. kuruluş yıl dönümü törenlerine katıldı.

KKTC'nin 36. kuruluş yıl dönümü kutlanıyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 36. kuruluş yılı dolayısıyla, Fazıl Küçük Bulvarı'nda düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bayram coşkusunu Kıbrıslı kardeşleriyle paylaşmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Kıbrıs'ı milli dava addederek Kuzey Kıbrıs'ın daima yanında olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Türk milletinin selamlarını alandakilere ileten Oktay, KKTC'nin adada yüzyıllara dayanan Türk varlığının, Türk'ün istiklal aşkının ve sarsılmaz dirayetinin bir tezahürü olduğunu ifade etti.

Oktay, Kıbrıs Türkü'nün varoluş mücadelesini başlatan Dr. Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Kıbrıs Barış Harekatı kahramanları başta olmak üzere tüm dava erlerini rahmetle ve şükranla yad etti.

 

"Gençlerimiz, kardeşlik iklimine sahip çıkmalıdır"

İnsani krizlere, bazı ülkelerin çıkarlarına göre değil, uluslararası hukukun gereğine göre "adil ve kalıcı" reçeteler bulunmasından yana tutum sergilediklerini ifade eden Oktay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Milli davamız Kıbrıs konusunda da her zaman ortak anlayış ve ortak akla dayanan çözümlerden yana olduk. Kıbrıs Türklerinin direniş ve diriliş destanı, böyle kapanmaz yaraları dağlayarak 1974'teki Barış Harekatı ile taçlanan ve 15 Kasım 1983'te bağımsızlığa kavuşulmasıyla zirveye taşınan bir mücadeledir.

Kıbrıs Barış Harekatı'ndan 9 yıl sonra nice zorluklarla kurulan Cumhuriyet, Kıbrıs Türkü'nün ada üzerindeki vazgeçilmez haklarının teminatıdır. Biz Kıbrıs'a şehit ve mücahitlerimizle, zulme karşı tek yürek mücadelemizle ve kardeşlik bağlarımızla sarılmışız. Türkiye ve KKTC arasındaki bağlar hiçbir şahıs ya da grubun özel gündem ya da hesaplarının ipoteği altına girmeyecek kadar köklüdür. Bu köklü bağların geleceği gençlerimize emanettir, bu sebeple gençlerimiz, hem yakın hem uzak tarihin farkında olarak, kültürüne, değerlerine ve kardeşlik iklimine sahip çıkmalıdır."

Oktay, gençlerin bağımsızlığın, Cumhuriyetin ve özgürlüğün kıymetini bilerek, Kuzey Kıbrıs'ın daha da gelişmesi için her alanda öncü olması gerektiğini dile getirdi.

"Üzerimize düşen ne varsa yapmaya devam edeceğiz"

Kıbrıs Türkü'nün birlik, beraberlik ve dayanışma içinde oldukça daha parlak bir geleceğe sağlam adımlarla yürüyeceğini belirten Oktay, sözlerine şöyle devam etti:

"Kıbrıs'ta yarım asırdır devam eden müzakere sürecinde tüm samimiyetimizle, iyi niyetimizle her türlü gayreti gösterdik, ancak Rum tarafının uzlaşmaz tutumu nedeniyle bir sonuca ulaşılamamıştır. Bu süreçte Kıbrıs Türkü daima çözüm ve uzlaşı anlayışı içinde hareket etmiş, Rumların bozduğu ortaklığı yeniden tesis edebilmek için çözüm planlarına destek vermiştir. Türkiye ise başından sonuna kadar KKTC'nin gelecek tasavvuru için uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli mücadeleyi vererek Kıbrıs Türkü'nün yanında olmuştur. Bölgemizde barışın ve istikrarın teminatı olarak, ahdi yükümlülüklerimiz temelinde Kuzey Kıbrıs için, üzerimize düşen ne varsa yapmaya devam ediyoruz ve edeceğiz.

Rum propagandasının arkasına sığınarak Kıbrıs Türkü'nü hiçbir yasal ve meşru dayanağı olmayan ambargo ve izolasyonlara mahkum eden uluslararası toplumun adadaki gerçekleri görmezden gelmesi akıllara durgunluk vermektedir. Kıbrıs Türkü'nün meşru mücadelesinde, tarihi sorumluluğumuzu yerine getirme yönündeki kararlılığımızı burada bir kez daha yinelemek isterim. Kıbrıs Türk halkının hak ettiği refah seviyesine ulaşmasının engellenmesine ve Kıbrıs'ta mevcut statükonun sürdürülmesine izin vermeyeceğiz."

Gözlerini adanın gerçeklerine kapatan uluslararası toplumu Kıbrıs Türk halkının iradesine, tarihine ve geleceğine ilişkin niyetlerine saygı duymaya ve hakkaniyetten yana tavır almaya davet eden Oktay, bu çağrının eşit hak ve bağımsızlık için zulmün karşısında korkusuzca duran ve bu toprakları vatan kılan şehit ve mücahitlere minnet borcu olduğunu dile getirdi.

Dr. Fazıl Küçük ve Denktaş için anma töreni düzenlendi

KKTC'nin 36. kuruluş yılı dolayısıyla Kıbrıs Türk halkının özgürlük mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük ile kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş için anma töreni düzenlendi.

Küçük'ün kabrinin bulunduğu Anıttepe'deki törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Ana Muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı katıldı.

Anıta çelenklerin konulduğu törende, saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu. Tören, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın anıt özel defterini imzalamasıyla sona erdi.

Denktaş'ın töreni

Dektaş'ın anıt mezarının yapımının sürmesi nedeniyle TMT Anıtı önündeki törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın yanı sıra Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Ersin Tatar, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, askeri zevat, kurum, kuruluş ve okul temsilcileriyle Denktaş'ın ailesi katıldı.

Tören, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın anıta çelenk sunması ve ardından saygı duruşu ile İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam etti.

AA

TRT TÜRK Facebook’ta
TRT TÜRK Youtube’da
TRT TÜRK Twitter’da
TRT TÜRK Instagram'da