Dünya'ya çarpan gök taşı canlıların yüzde 75'ini yok etti

17.09.2019 - 14:21

Dinozorların yok olmasına neden olduğu varsayılan göktaşı çarpması ile ilgili araştırmalar sürüyor. Teksas Üniversitesi'ndeki araştırmacılar çarpmanın etkisiyle oluşan kraterden örnekleri bir zaman çizelgesi oluşturmak için kullandı. Dünya'da 66 milyon yıl önce meydana gelen olayların sıralamasını tahmini olarak ortaya koydu.

Dünya'ya çarpan gök taşı canlıların yüzde 75'ini yok etti

66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan dev gök taşı, yeryüzündeki canlıların yüzde 75'ini yok etti. 

Meksika'nın Yucatan Yarımadası'na çarpan göktaşı, 200 kilometre çapında Chicxulub adında bir krater oluşturdu. ABD'deki Texas Üniversitesi'nin öncülüğünde, bu kraterden alınan çekirdek örnekleri incelendi.

Araştırma ekibi bu örnekleri, göktaşının Dünya'ya çarpması sonucu yaşananları, bir zaman çizelgesi oluşturmak için kullandı. Buna göre, çarpmanın toprağı alevlendirdiği, ağaç ve bitkilerin böylece yok olduğu tahmin ediliyor. Çarpmanın etkisiyle dev bir tsunami oluşuyor.

Dünya'ya çarpan göktaşı milyarlarca ton kükürdün atmosfere yayılmasına neden oldu. Bu salınım küresel soğumaya yol açtı. Küresel soğuma ise fotosentezi bozdu, bitkileri öldürdü, besin zincirini çökertti.

Çarpma dinozorların yok oluşunda doğrudan rol oynamadı. Ancak göktaşının çarpmasıyla başlayan küresel iklim değişikliği, dinozorların sonu oldu.

Göktaşının etkisinin İkinci Dünya Savaşı'nda atılan atom bombasının 10 milyar katı olduğu tahmin ediliyor.

TRT HABER
 

TRT TÜRK Facebook’ta
TRT TÜRK Youtube’da
TRT TÜRK Twitter’da
TRT TÜRK Instagram'da