Dünyada 23 Nisan coşkusu

23.04.2019 - 17:01

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Türkiye'nin dış temsilcilikleri ve yurt dışındaki okullarda kutlamalar yapıldı.

Dünyada 23 Nisan coşkusu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında çeşitli ülkelerde kutlamalar yapıldı. Çocuklar, hazırladıkları gösterilerle izleyenlere keyifli dakikalar yaşatırken, kendileri de doyasıya eğlendi. 

Kuzey Makedonya'daki kutlamalar

Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

TAV Havalimanları Holding'in desteği ile "Yeni Yol" Kültür ve Güzel Sanatlar Derneği tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında Türk, Arnavut, Boşnak, Makedon ve Roman öğrenciler Türkçe eğitim veren Tefeyyüz İlköğretim Okulu'ndan II. Filip Meydanı'na yürüdü.

Geleneksel enstrümanlardan oluşan orkestranın çaldığı yerel müzikler eşliğinde Eski Üsküp Çarşısı'ndan geçen öğrenciler, meydanda kendileri için düzenlenen eğlence ve konsere katıldı.

Dernek Başkan Vekili Halil Abdullah yaptığı açıklamada, bu yıl üçüncü kez düzenledikleri festivalde farklı bir etkinlik yaparak, çocukların hem oynamasını hem de eğlenmesini sağladıklarını söyledi.

Ülkedeki Arnavut, Boşnak, Romen ve Türk okul ve derneklerle iş birliğinde böyle bir program hazırlamak istediklerini anlatan Abdullah, "Dünya çocukları her yerde çocuktur. O yüzden barış, mutluluk onların hakkıdır. Bu aslında bizim için kaynaşma, beraber bir şeyler yapma anlamı taşıyor." dedi.

Öte yandan, Türkiye Maarif Vakfının (TMV) Üsküp'teki anaokulunda da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla şiir ve marşların okunduğu program düzenlendi.

Ayrıca Türk öğrenciler Türkiye'deki kardeşleri gibi sembolik olarak yönetici koltuklarına oturdular.

Tefeyyüz İlköğretim okulu öğrencileri önce Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü oldu.

Daha sonra Yunus Emre Enstitüsü Üsküp Müdürü makamı bir başka öğrenciye devredildi.

Seul'deki kutlamalar

Güney Kore'nin başkenti Seul'deki Korean International School'da (KIS) çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Türkiye-Güney Kore temalı resim yarışmasında dereceye giren 3 öğrenciye Türkiye'ye gidiş-dönüş bileti hediye edildi.

Türkçe çocuk şarklılarının seslendirildiği etkinlik sonrası öğrenci ve velilere dondurma ikram edildi.

Senegal'deki kutlamalar

Senegal'in başkenti Dakar'daki Türkiye Maarif Vakfı (TMV) İba Der Thiam İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 99. yıl dönümü coşkuyla kutlandı.

Okul bahçesinde düzenlenen etkinliğe idari heyetin yanı sıra öğretmen, öğrenci ve veliler katıldı.

Saygı duruşu ve iki ülke milli marşlarının okunmasıyla başlayan programda çocuklar, yerel müzik enstrümanı tamtam eşliğinde oynayıp, Türkçe-Arapça ilahiler söyledi.

Öğrencilerin çuval yarışı, ağızda kaşıkla yumurta taşıma, halat ve şut çekme müsabakalarına okul öğretmenleri de katıldı.

Etkinliğin ardından yarışmalarda galip gelen öğrencilere çeşitli hediyeler takdim edildi.

TMV Senegal Koordinatör Yardımcısı Kadir Korkmaz yaptığı açıklamada, başkentle birlikte Senegal'in Thies ve Saint Luis şehirlerinde de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın kutlandığını söyledi.

Saint Luis'teki TMV okulunda düzenlenen etkinliğe Büyükelçi Nihat Civaner'in yanı sıra yerel makamlar ile çok sayıda Türk vatandaşının katıldığını aktaran Korkmaz, kutlamaların heyecan ve sevinç içinde geçtiğini ifade etti.

İba Der Thiam İlkokulu Müdürü Recep Can da 23 Nisan şenliğinde Senegal ve Türkiye'ye özgü oyun ile gösterilere yer verdiklerini anlattı.

Can, etkinlikle kültürlerarası etkileşim ve birlikteliği sağlayarak, güzel ve umut dolu yarınlara ulaşmayı arzuladıklarını söyledi.

Sırbistan'daki kutlamalar

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla "Mutlu Çocuklar Şenliği" yapıldı.

Vlada Divljan Kültür Merkezi'nde, Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliğinin katkılarıyla Belgrad Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından düzenlenen şenliğe 300 çocuk katıldı.

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç, burada yaptığı açıklamada, 23 Nisan'ın Türkiye için önemli bir tarih olduğunu vurgulayarak, Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) açıldığı bu tarihin çocuk bayramı olarak kutlandığını anlattı.

Sırbistan'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla ilk kez böyle bir etkinlik düzenlendiğini aktaran Bilgiç, şenliğe katılan çocukların bayramını kutladı.

Belgrad Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Fahri Akdoğan da Sırbistan'da ilk kez düzenlenen bu çocuk şenliğinin geleneksel hale gelmesi temennisinde bulundu.

Sırbistan'da faaliyet gösteren Türk firmalarının da desteklediği şenliğe katılan çocuklara hediyeler takdim edildi.

Almanya'daki kutlamalar

Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu Mustafa Çelik, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Türk çocuklarını makamında kabul ederek sembolik olarak makam koltuğuna oturttu.

Başkonsolos Çelik, Berlin'de çeşitli ilkokullarda eğitim gören 5 öğrenciyi makamında ağırladı.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Cemal Yıldız'ın da katıldığı törende başkonsolosluk koltuğuna Rudolf Hildebrandt İlkokulu 6. sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Ömer Taylan Ejder oturdu.

Ömer Taylan Ejder, makam koltuğuna oturduktan sonra, "Burada yaşayan vatandaşlarımıza önem ve değer verilmesini temenni ederim." dedi.

Başkonsolos Çelik gazetecilere yaptığı açıklamada, ağırladıkları öğrencilerin Berlin'de Türkçe derslerine katılan öğrenciler olduğunu aktararak, "Burada 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı sizlerle ve velilerle birlikte kutladık. Çok mutluyuz." ifadesini kullandı.

Eğitim Müşaviri Yıldız da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın Türkiye'de ve yurt dışı temsilciliklerinde de kutlandığını anımsatarak, Berlin'de 23 Nisan törenlerini halkın katılımıyla 5 Mayıs'ta gerçekleştireceklerini kaydetti.

Azerbaycan'daki kutlamalar

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Türk Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliğince düzenlenen programa, Azerbaycan Eğitim Bakan Yardımcısı Firidun Kurbanov, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Askeri Ataşe Tuğgeneral İsmail Hakkı Köseali, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer, Azerbaycanlı devlet yetkilileri ve milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Haydar Aliyev Sarayı'nda yaklaşık 2 bin kişinin izlediği program, saygı duruşu ve iki ülke milli marşlarının okunmasıyla başladı.

Büyükelçi Özoral, etkinlikte yaptığı konuşmada, 23 Nisan'ın Türkiye Cumhuriyeti'nin temelinin atıldığı, TBMM'nin açıldığı büyük gün olduğunu söyledi.

Cumhuriyetin Türk milletinin varlık sebebi olduğunu ifade eden Özoral, bu büyük bayramın her yıl daha büyük şevkle kutlandığını dile getirdi.

Dünyada bayrama sahip olan tek çocuğun Türk çocuğu olduğunu hatırlatan Özoral, bu bayramı kardeş ülke Azerbaycan'da kutlamaktan duyduğu mutluluğu belirtti.

Azerbaycan Eğitim Bakanı Yardımcısı Kurbanov da bugünün çocuklarının yarının halkı olduğuna işaret ederek, ülkenin geleceğinin çocukların yetiştirilmesine bağlı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin büyük gelişme kaydederek dünyada daha da güçlü hale gelmesinin kendilerini sevindirdiğini vurgulayan Kurbanov, Türk milletinin iyi günde de kötü günde de Azerbaycan'ın yanında olduğunu ifade etti.

Program, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Bakü Türk Okulları, Türkiye Diyanet Vakfı Bakü Türk Lisesi ve Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı Bakü Atatürk Lisesi öğrencilerinin müzik, dans ve tiyatro gösterileriyle devam etti.

İlkokul öğrencilerinin sahnelediği halk oyunları davetlilerden büyük ilgi gördü. Konuklar, ellerinde Türk ve Azerbaycan bayraklarıyla öğrencilerin seslendirdiği şarkı ve türkülere eşlik etti.

Venezuela'daki kutlamalar 

Venezuela’da Türkiye Maarif Vakfına devredilen iki okulda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı.

Türkiye’nin Caracas Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, başkent Caracas’ta, daha önce FETÖ’nün elinde bulunan ve Türkiye’nin girişimleriyle Maarif Vakfına devredilen okullardaki çocuklar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla ziyaret edildi.

Türkiye’nin Caracas Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu ve eşi Aycan Mütevellioğlu’nun yanı sıra Büyükelçilik ve Maarif Vakfı yetkililerin katıldığı ziyarette okuldaki sınıflar tek tek gezildi, öğrencilerle kaynaşıldı.

Büyükelçi Mütevellioğlu, burada düzenlenen törende, Venezuela hükümetinin FETÖ ile bağlantılı kişilerin elindeki bu okulların kurtarılmasında ortaya koyduğu yakın iş birliğinin bölgedeki diğer ülkelere örnek olması gerektiğini vurguladı.

Okulların kontrolünün ele alınması sürecine değinen Mütevellioğlu gerek bu dönemde gerek eğitimin kalitesinin artırılması konusunda gösterdikleri gayretler için Türkiye Maarif Vakfı yetkililerine teşekkür etti.

Mütevellioğlu ayrıca FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi karşısında Venezuela’nın gösterdiği duruşun iki ülke arasındaki ilişkiler için bir yükseliş dönemini başlattığını ifade etti.

Törende Venezuelalı öğrenciler tarafından dans gösterisi ve müzik dinletisi sunulurken, Büyükelçilikte gerçekleştirilen etkinlikte Mütevellioğlu, yerini bir süreliğine bir kız çocuğuna bıraktı.

Macaristan'daki kutlamalar

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı.

Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçiliği tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Yunus Emre Enstitüsü'nde tören düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende bir konuşma yapan Budapeşte Büyükelçisi Ahmet Akif Oktay, 23 Nisan'ın tarihte çok önemli bir yeri olduğunu belirterek, Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) ilk kez 23 Nisan 1920 yılında toplandığını ifade etti.

23 Nisan'ın dünyada çocuklara armağan edilen ilk ve tek milli bayram olduğuna da işaret eden Büyükelçi Oktay, ''Büyük Atatürk, kurduğu Cumhuriyeti yaşatacak olanların çocuklarımız ve gençlerimiz olduğunun bilincindeydi. Yine herkesin bildiği gibi Atatürk çocukları çok severdi.'' diye konuştu.

Oktay ayrıca programın gerçekleştirilmesine katkıda bulunan Türk-Macar Kadınlar Derneği üyelerine teşekkür etti.

Türk mutfağından ikramların da yapıldığı etkinlikte, Macaristan'da yaşayan Türk çocukları çeşitli sunumlar gerçekleştirdi.

Doğu Türkistan'daki kutlamalar

Doğu Türkistanlı çocuklar 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutladı.

Gönül Elçileri Uluslararası Farkındalık ve Sosyal Yardımlaşma Derneğince, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Halkalı'daki bir salonda Doğu Türkistanlı çocuklar için etkinlik düzenlendi.

İstiklal Marşı ve Doğu Türkistan Milli Marşı'nın okunmasının ardından çocuklar, tarafından Kur'an-ı Kerim tilaveti yapıldı, ilahiler seslendirildi.

Dernek başkanı Emirhan Aydoğmuş, burada yaptığı konuşmada, dünyada devam eden savaş ve çatışmalardan en çok çocukların etkilendiğini söyledi.

Doğu Türkistan'daki adaletsizliklere de bu açıdan hassasiyetle yaklaşılması gerektiğini belirten Aydoğmuş, "Mağdur olan kadın ve çocukları biraz olsun mutlu edebilmek için bu organizasyonu yaptık. Onların mutluluğu bizim mutluluğumuz. Onlar adına en çok mücadele eden Türkiye'de onların bayramında yüzlerini güldürmek istiyoruz. Türkiye her zaman Doğu Türkistanlı kardeşlerimizin sorunlarının takipçisi olmaya devam edecek. " diye konuştu.

Cenevre'deki kutlamalar

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye'nin Cenevre Başkonsolosluğu'nda düzenlenen törenle kutlandı. Törende Türkiye'nin Cenevre Başkonsolosu Mehmet Sait Uyanık konuşma yaptı.

Moldova'daki kutlamalar

Moldova'daki çocuklar da tıpkı dünyanın dört bir yanındaki akranları gibi 23 Nisan coşkusunu yaşadı.

AA, TRT TÜRK Bünyamin Şahin-Üsküp 

TRT TÜRK Facebook’ta
TRT TÜRK Youtube’da
TRT TÜRK Twitter’da
TRT TÜRK Instagram'da