Bugün Dünya Su günü

22.03.2019 - 16:48

22 Mart günü, 26 yıldır Dünya Su günü olarak kutlanıyor. Ancak dünyanın su karnesi iyileşeceğine giderek kötüleşiyor. O kadar ki artık su, petrol kadar stratejik bir kaynak haline geldi.

Bugün Dünya Su günü

1993 yılından beri her yıl 22 Mart, Dünya Su Günü olarak kutlanıyor. Amaç dünya çapında risk noktasına gelen su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarını geliştirilmesi yönünde somut adımlar atılmasını sağlamak...

Ancak rakamlar bu konuda dünyanın kötü bir performans ortaya koyduğunu gösteriyor.

Dünyada her 10 kişiden 3'ü güvenilir içme suyuna ulaşamıyor. Bu rakam, kara Afrika'ya gidildiğinde daha da vahim bir hal alıyor.

Sahra altı Afrika'da her dört kişiden üçü güvenilir suya ulaşamıyor. Yani 2 milyardan fazla insan güvenilir içme suyundan yoksun...

4 milyar 300 milyon insan ise sıhhi tesisat kullanmıyor. Bu rakamlar Birleşmiş Milletler'in bu yılki Dünya Su Raporu'ndan. Rapora göre, bir an önce harekete geçilmeli, yoksa çevre kirliliği, küresel ısınma gibi sorunlar yüzünden 30 yıl içinde tahıl üretiminin yüzde 40 düşmesi bekleniyor.

Benzer biçimde dünya gayri safi yurt içi hasılanın da yüzde 45 düşme riski bulunuyor. Bu tablo da dünyadaki açlık sorununun ve dolayısıyla göç krizinin giderek büyüyeceği anlamına geliyor. Uzmanlar bu gidişatın yoksul ülkelerle zengin ülkeler arasındaki uçurumu arttıracağına da dikkat çekiyor. Bu da bölgesel savaş ve çatışmaların artacağı anlamına geliyor.

Su kaynakları yüzünden çıkan çatışmalar giderek artıyor

Dünya Su Raporuna göre, su kaynakları yüzünden çıkan çatışmalarda son yıllarda ciddi artış yaşanıyor.

Su yüzünden dünyada 2000-2009 yılları arasında 94 çatışma kayıtlara geçerken, 2010-2018 yılları arasında bu rakam 263’e çıktı.

Birçok ülke stratejik planlamalarında suyu petrol, kömür, çelik gibi stratejik bir kaynak olarak kabul ediyor.

Oysa Birleşmiş Milletler 2010 yılında, sağlıklı ve temiz içme suyuna erişimi temel bir insan hakkı olarak kabul etti.

TRT HABER
 

TRT TÜRK Facebook’ta
TRT TÜRK Youtube’da
TRT TÜRK Twitter’da
TRT TÜRK Instagram'da