ABD'de kötü şartlarda tutulan göçmen çocuklar başka yere nakledildi

25.06.2019 - 15:57

Teksas'da gıda, su ve sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu bir merkezde tutulduğu ortaya çıkan 300'ün üzerindeki göçmen çocuğun büyük bölümü başka bir merkeze taşındı.

ABD'de kötü şartlarda tutulan göçmen çocuklar başka yere nakledildi

ABD'de sınır devriyesi istasyonunda kötü koşullar altında tutulan göçmen çocukların büyük bölümünün diğer merkezlere nakledildiği belirtildi.

Teksas'ta sınır devriye merkezinde gıda, su ve sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu bir merkezde tutulduğu ortaya çıkan 300'ün üzerindeki göçmen çocuğun büyük kısmı buradan taşındı.

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Birimi uzmanlarıyla yaptığı görüşmenin ardından konuşan Kongre üyesi Veronica Escobar, El Paso dışındaki merkezde geriye 30 çocuğun kaldığını kaydetti.

Çocukların nereye götürüldüğü açıklanmazken, Escobar, bazılarının El Paso'nun kuzeyindeki bir başka merkeze götürüldüğünü, geçici olacak bu yeni merkezde açılabilen yatak, duş, tıbbi araçlar ve klimanın mevcut olduğunu bildirdi.

Öte yandan çocuklarla görüşen avukat Clara Long, yeni merkezdeki koşulların yeterince iyi olmadığını dile getirerek, bir çocuğun annesine ve kendisine, hasta olmalarına rağmen merkezde battaniye verilmediğini, yatacak yer temin edilmediğini ve merkezin çok soğuk olduğunu söylediğini aktardı.

Başka merkeze taşınan çocukların birçoğunun, ABD-Meksika sınırına tek başlarına geldiği, bir bölümünün ebeveynlerinden koparıldığı da belirtildi.

Geçen hafta merkezi ziyaret eden avukatlar, yaşı büyük çocukların, kendilerinden küçük çocuk ve bebeklerin bakımıyla ilgilendiğini bildirmişti. Avukatlar, merkezde günlerdir banyo yapmadığı ve aç olduğu gözlenen 4 yaşındaki bir çocuğun bulunduğunu, çocukların birbirlerini teselli etmeye çalıştığını ve hasta olan bazı çocukların 3 hafta boyunca kilit altında tutulduğunu ifade etmişti.

Escobar, geçen hafta cuma günü Gümrük ve Sınır Koruma birimi komiserleri John Sanders ve sınır devriyesi yetkilisi Carla Provost'a hitaben, "çocuklar için insancıl olmayan bu koşulların nasıl fark edilmediğini" sorgulayan bir mektup yollamıştı.

Sınır devriyesi yetkilileri, e-posta yoluyla yaptıkları açıklamada, kısa dönemli kalmak için hazırlanan merkezlerin korunmaya muhtaç topluluklar için tasarlanmadığını ve krizi yönetebilmek için acilen ek insani yardım bütçesine ihtiyaç duyduklarını açıklamışlardı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, pazar günü yaptığı açıklamada, merkezlerde güvenlik ve hijyen sorununun "kabul edilemez" olduğunu kaydederek, Kongrenin daha fazla kaynağı sınır güvenliğine ayırmasını umut ettiğini söylemişti.

ABD'ye gelen göçmen çocukların sınır devriyesindeki kısa dönemli merkezlerde en fazla 72 saat tutulması, sonrasında yetkililer tarafından ailelerine ya da akrabalarına teslim edilip edilmeyeceğinin belirleneceği Sağlık ve İnsani Hizmetler Merkezine gönderilmeleri gerekiyor.

AA

TRT TÜRK Facebook’ta
TRT TÜRK Youtube’da
TRT TÜRK Twitter’da
TRT TÜRK Instagram'da