Vakıflardan Bosna'ya iki yatırım

21.11.2018 - 13:25

Vakıflar Genel Müdürlüğünce, Saraybosna'da öğrenci yurdu ile konut ve ticaret merkezi inşa edildi.

Vakıflardan Bosna'ya iki yatırım

Vakıflar Genel Müdürlüğünce Saraybosna'da inşa edilen öğrenci yurdu ile konut ve ticaret merkezinin açılışları hafta sonu yapılacak.

Hatice ve Safiye Hanım İbneti Mehmet Efendi Vakfına ait taşınmaz üzerine yapılan Saraybosna İslam Birliği Öğrenci Yurdu ile Odabaşı Konut ve Ticaret Merkezi'nin açılışları hafta sonu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem'in katılımıyla gerçekleştirilecek.

Bosna Hersek'te İsa Bey Hamamı, Gradişka Derviş Hanım Medresesi gibi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan birçok önemli vakıf eserinin restorasyonunu tamamlayan Vakıflar Genel Müdürlüğü, yaklaşık 28 milyon liraya mal olan iki önemli yatırımın da inşasını üstlendi. Bu kapsamda, Odabaşı Konut ve Ticaret Merkezi için ilk adım Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Bosna-Hersek İslam Birliği Saraybosna Vakıflar Müdürlüğü arasında 25 Aralık 2015'te imzalanan işbirliği protokolüyle atıldı.

İnşası geçen yıl başlayan ve ağustos ayında tamamlanan ticaret merkezi, 1200 metrekarelik alanda kurulu.

Osmanlı Devleti zamanında Odabaşızade el-Hac İbrahim Ağa İbni Ahmed Ağa Vakfının 12 Haziran 1858 tarihli belgesine göre vakfedilen arazi üzerine Vakıflar Genel Müdürlüğünce karşılıksız yapılan binadan elde edilecek gelir, yurt dışındaki Osmanlı yadigarı vakıfların yaşatılmasına da katkı sağlayacak.

Merkezin, Saraybosna halkı açısından önemli bir ticaret alanı olarak hizmet vermesi hedefleniyor. 

Vakıf arazisi öğrencilere hizmet verecek

Öte yandan, hafta sonu açılışı yapılacak yatırımlardan bir diğeri de Saraybosna İslam Birliği Öğrenci Yurdu olacak.

Osmanlı döneminde Hatice ve Safiye Sultan İbneti Mehmet Efendi Vakfının 23 Ekim 1866 tarihli belgesine göre vakfedilen arazi üzerinde yapılan öğrenci yurdu yaklaşık iki yılda tamamlandı.

Öğrencilerin daha iyi bir ortamda konaklamalarının sağlamanın yanı sıra yurt dışındaki Osmanlı yadigarı vakıflara katkı sunmak amacıyla Saraybosna Vakıflar Müdürlüğü ile yapılan protokol kapsamında inşa edilen yurt binası, 202 öğrenci kapasiteli 59 odadan oluşuyor. Binada, mutfak, çalışma odası, hobi odası, basketbol sahası gibi alanlar da yer alıyor.

AA

TRT TÜRK Facebook’ta
TRT TÜRK Youtube’da
TRT TÜRK Twitter’da
TRT TÜRK Instagram'da