Hollanda'daki Türk sanatçıdan ülkedeki burka ve peçe yasağına protesto

29.03.2021 - 11:28

Hollanda'da yaşayan sanatçı Ersem Erçil, yeni tip koronavirüs ile mücadele kapsamında kullanılması zorunlu olan maskelerden yaptığı burka ile ülkedeki burka ve peçe yasağını eleştiriyor.

Hollanda'daki Türk sanatçıdan ülkedeki burka ve peçe yasağına protesto

Amsterdam'da reklam ajansında sanat yönetmeni olarak çalışan Erçil, "Yasal Burka" adını verdiği projesiyle Hollanda'daki burka ve peçe yasağını protesto ediyor.

Erçil, kullanılması zorunlu maskeler ile kullanılması yasaklanan burka tasarladığını söyledi.

Maske kullanma zorunluluğu ile burka yasağının varlığını insanlara sorgulatmak istediğini dile getiren Erçil, tasarladığı maskeden burkayı, "Zorunlu olanın materyalini, yasak olanın silüetinde birleştiren bir direniş eseri" olarak tanımladı.

Erçil, tamamı 84 maskeden oluşan burkayı yaklaşık 2 saatte tamamladığını belirterek, "Zorunlu olanla yasak olanı bir araya getirdim." dedi.

Hollanda'da Kovid-19 salgınının yayılmasını önlemek için kapalı alanlarda ve toplu taşımalarda, Haziran 2020'de maske takılması zorunlu hale getirilmişti.

Erçil, maskeden nasıl burka ve peçe yapılabileceğini açıklayan bir kılavuz da hazırladı.

Maskelerden oluşan burkayı adaletin sembolü olan Themis Heykeli'ne giydiren Erçil, böylece adaletsizliğe ve ayrımcılığa vurgu yapmayı hedeflediğini kaydetti.

Erçil, heykelin yüzüne maskeden burkayı geçirerek, adaletsizliği görmesi için heykelin gözlerini açtığını vurguladı.

Heykelin elindeki terazide maske ve burkanın tartıldığını belirten sanatçı, kefeler arasındaki dengesizliğin metaforik olarak bu adaletsizliğe işaret ettiğini söyledi.

Erçil, "Kanuna göre yüzü tamamen kapatan kıyafetlerin ve aksesuarların giyilmesi yasakken aynı şekilde yüzü kapatan maskelerin zorunlu olması ciddi bir çelişki" ifadesini kullandı.

Burka yasağını "kanun eliyle yapılmış ırkçılık" olarak nitelendiren Erçil, ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı küresel ölçekte yoğun bir mücadele verilmesi gerektiğini vurguladı.

Erçil, maskeden yapılan burkayı takan bir kadını Rotterdam sokaklarında gören Hollandalıların şaşırdığını fakat bunun ne anlama geldiğini anladıklarını dile getirdi.

Maskelerden yapılan burkanın sosyal medyada çok ilgi gördüğünü kaydeden Erçil, peçe ve burka yasağının olduğu diğer Avrupa ülkelerinden de çok sayıda destek mesajı aldığını aktardı.

Hollanda'da peçe ve burka yasağı

Hollanda'da kamu binalarında, toplu taşımada ve sağlık kurumlarında burka, peçe, nikap ve kar maskesi gibi yüzü tamamen kapatan giysileri yasaklayan kanun, Ağustos 2019'da yürürlüğe girdi.

Kanuna göre toplu taşımalar ve hastane gibi yerlerde yüzü kapatan kıyafet giyenlere 150 avro ceza veriliyor.

Yasağı protesto eden ve uygulamaya tepki gösterenler kararın inanç özgürlüğünü ihlal ettiğini düşünüyor.

Hollanda'nın yanı sıra Danimarka, Avusturya, Bulgaristan, Belçika ve Fransa gibi Avrupa'nın başka ülkelerinde de yüzü tamamen kapatmaya ve örtmeye karşı çeşitli yaptırımlar bulunuyor.

Sri Lanka, İsviçre, Estonya, Letonya, Litvanya, Norveç ve İspanya gibi ülkelerde burka yasağı halen tartışılıyor.

AA

TRT TÜRK Facebook’ta
TRT TÜRK Youtube’da
TRT TÜRK Twitter’da
TRT TÜRK Instagram'da