"Halkı temsil edecek olmam büyük bir onur"

29.05.2019 - 11:09

Avrupa Parlamentosuna seçilen Türk asıllı siyasetçi Engin Eroğlu, "AP'ye seçilmem heyecan verici. Şimdi yeni görevimde profesyonel olarak halkı temsil edecek olmam büyük bir onur. AfD’nin Almanya’nın doğusunda aldığı sonuç feci şekilde ürkütücü" dedi.

Almanya’da 26 Mayıs’ta düzenlenen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde "Özgür Seçmenler" (Freie Waehler) partisinden milletvekili seçilen Türk asıllı siyasetçi Engin Eroğlu, halkı temsil etmenin büyük bir onur olduğunu söyledi.

İlk kez AP’de görev yapacak Eroğlu, milletvekili seçilmesi, hedefleri ve AP seçimlerinin sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Almanya’da 22 yıldır fahri olarak siyaset yaptığını belirten Eroğlu, "AP'ye seçilmem heyecan verici. Onur duydum. Şimdi yeni görevimde profesyonel olarak halkı temsil edecek olmam büyük bir onur." dedi.

Milletvekili seçilmesi nedeniyle ailesinin ve çevresinin de büyük sevinç yaşadığını anlatan Eroğlu, "Almanya’ya gelen ailemden ikinci jenerasyonum. Onlar benden daha fazla seviniyorlar. Çevrem sevindiğinde ben de seviniyorum." diye konuştu.

Eroğlu, AP’de çalışabileceği komisyonlara ilişkin, şimdiye kadar finans sektöründe faaliyet gösterdiğini, meslek eğitimi aldığı bankada çalışmasının ardından yine finans sektöründe kendi işini yaptığını anlattı.

"Finans ve ekonomi konularının adamıyım." diyen 37 yaşındaki siyasetçi, ancak dış politika alanıyla da ilgilenmek istediğini söyledi.

Eroğlu, AP'de hangi komisyonlarda yer alacağının gelecek haftalarda belli olacağını belirtti.

Özgür Seçmenler partisinin Hessen eyalet teşkilatının başkanlığını da yürüttüğünü dile getiren Eroğlu, AP milletvekilliğinin yanında burada da çalışmalarını sürdüreceğini ifade etti.

Partisinin 2009'da kurulduğunu ve genç bir parti olduklarını aktaran Eroğlu, partisinin Bavyera eyaletinde 3 bakan ile koalisyon hükümetinde yer almasının ve Brandenburg ile Mecklenburg-Vorpommern eyalet meclislerinde temsilcileri bulunduğunun kamuoyunda çok fazla bilinmediğini söyledi. 

"Doğu ile Batı Almanya arasında ayrışma var" 

Almanya’da gerçekleştirilen AP seçim sonuçlarını da değerlendiren Eroğlu, ülkede Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ve Sosyal Demokrat Partinin (SPD) oluşturduğu "büyük koalisyonun" iktidarda olduğu dönemlerde bu partilerin oy kaybına uğradığını, bunun pazar günü yapılan AP seçimlerinde de sürdüğünü kaydetti.

Eroğlu, SPD’nin ülkedeki ikinci kitle partisi konumunu da kaybedebileceği değerlendirmesinde bulundu.

Yeşiller Partisinin elde ettiği oy oranının gelecekte de kalıcı olup olmayacağının beklenilmesi gerektiğine dikkati çeken Eroğlu, ancak aşırı sağ popülist partilerin oylarını artırmalarının ürkütücü olduğunu vurguladı.

Aşırı sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin seçimlerde yüzde 11 oranında oy aldığına ve ülkedeki doğu eyaletlerde ya birinci ya da ikinci parti olduğuna işaret eden Eroğlu, "Burada Doğu ile Batı Almanya arasında bir ayrışma var. AfD’nin Almanya'nın doğusunda aldığı sonuç feci şekilde ürkütücü." dedi.

Eroğlu, AfD'nin AP seçimlerinde beklenenden az oy almasının "iyi" olarak gösterilmemesi gerektiğini vurgulayarak, AfD’nin yüksek oy alması hükümetin yaptığı politikanın cezalandırıldığını gösterdiğini söyledi.

AfD'nin Federal Mecliste ve ülkedeki tüm eyalet meclislerde temsil edildiğini dile getiren Eroğlu, AfD'nin meclislerde halkın sorunlarını çözmek için yapıcı öneriler getirmediğini ve insanların sorunlarıyla ilgilenmediğini, aksine devletin finansmanını kullanarak nefreti körüklediğini savundu.

Eroğlu, "AfD’nin, Almanya’daki siyaseti AP’ye taşıması ve yapıcı çalışmalar yapmayarak Avrupa’daki halkı popülist söylemlerle ayrıştıracağı yönünde tehlikeyi görüyorum AP’de." ifadesini kullandı.

AP seçimlerinde Özgür Seçmenler yüzde 2,2 oy alarak seçim barajı bulunmayan Almanya’da 2 milletvekili çıkardı. Eroğlu da ikinci sıradan AP milletvekili seçildi.

AA

TRT TÜRK Facebook’ta
TRT TÜRK Youtube’da
TRT TÜRK Twitter’da
TRT TÜRK Instagram'da