Avusturya'da geçen yıl 2 bine yakın ırkçı saldırı yaşandı

21.03.2019 - 16:47

Irkçılık Karşıtı Çalışma ve Sivil Tepki Derneği'nin 2018 Irkçılık Raporu'na göre, Avusturya'da 2017'de bin 162 olan ırkçı saldırı, geçen yıl bin 920'ye yükseldi.

Avusturya'da geçen yıl 2 bine yakın ırkçı saldırı yaşandı

Irkçı olayları rapor eden sivil toplum kuruluşu Irkçılık Karşıtı Çalışma ve Sivil Tepki (ZARA) derneği, 2018 Irkçılık Raporu'nu yayımladı. Buna göre, ülkede 2017 yılında bin 162 ırkçılık vakası görülürken bu sayı 2018'de 1920’ye çıktı.

Raporda, internette yapılan ırkçı ve nefret içerikli paylaşımların ülkedeki ırkçı vakaların yüzde 60,6'sına tekabül ettiği belirtilerek, geçen yıl bin 164 nefret içerikli paylaşımın sosyal medya platformları üzerinden yapıldığı belirtildi.

İnternet ortamında özellikle Facebook üzerinden 672 ırkçı paylaşım ve yorumda bulunulduğu kaydedildi.

Irkçı saldırıların yüzde 16,3'ünün kamuya açık yerlerde olduğuna işaret edilen raporda, hizmet ve eğlence sektöründe ırkçı muameleye maruz kalanların oranının yüzde 7,9 olduğu belirtildi.

Raporda, yazılı basın ve siyasette ırkçı ve nefret içerikli söylem ve eylemlerin yüzde 4,6 olduğu tespit edilirken, özelikle emniyet müdürlüğünün yüzde 4,3 ile en çok ırkçı muamelenin yaşandığı devlet kurumu olduğu kaydedildi.

Polis ırkçı vakalara sıradan suç muamelesi yaptı

Geçen yıl gerçekleşen 83 ırkçı saldırı nedeniyle yapılan suç duyurularının yalnız 8'i hakkında yasal işlem yapıldığı vurgulanan raporda, polisin ırkçı vakalara sıradan adi suç muamelesi yaptığı vurgulandı.

Raporda, kayıt altına alınan bin 920 ırkçı olayın, bin 528'inin üçüncü kişilerin girişimiyle kayıt altına alındığına, olayı yaşayan mağdurların "bu hep yaşanıyor", "kayıt altına almak bir şeyi değiştirmiyor" gibi gerekçelerle maruz kaldıkları ırkçılığı bildirmediğine işaret edilerek, bu nedenle "rapora buz dağının yalnız görünen kısmının" girdiği, gerçekte ırkçı olayların çok daha fazla olduğunun altı çizildi.

Irkçılık yaşamın her alanında

ZARA Derneği Başkanı Dieter Schidlauer, rapora ilişkin basın toplantısında, raporda yer alan bilgilerin ışığında ırkçılığın yaşamın her alanında hissedildiğini söyledi.

Schidlauer, her raporda ZARA'nın farklı konulara yoğunlaştığını ifade ederek, bu yılki raporda özellikle polisin ırkçı olaylar karşısındaki tutumunu mercek altına aldıklarını söyledi.

Polisin şikayetler ve suç duyuruları karşısındaki yaklaşımının güven kırıcı olduğunu kaydeden Schidlauer, "Irkçılık nedeniyle yapılmış bazı suç duyuruları polis tarafından ne yazık ki tam anlamıyla ciddiye alınmıyor. Üstü örtülmeye ya da ötelenmeye çalışılıyor. Bu durum polise olan inancı ve güveni zedelerken, mağdurlarda güvensizlik hissinin oluşmasına yol açıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Avusturya'da Müslümanlardan Başbakan Yardımcısı hakkında suç duyurusu

Avusturya İslam Cemaati (AİC), aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Heinz Christian Strache hakkında, Müslümanlara yönelik kışkırtıcı ve hedef gösterici açıklamaları nedeniyle suç duyurusunda bulundu. .. >> devamı için tıklayın

Avusturya'da aşırı sağcı hükümet politikaları ırkçılığı artırıyor

Ülkede aşırı sağcı hükümetin yabancı ve Müslüman karşıtlığı, yabancı düşmanlığı ve ırkçılığın artmasına zemin sağlıyor... >> devamı için tıklayın

Avusturya'da Müslümanlara 'Toplama Kampı gezisi' zorunluluğu

Avusturya'da aşırı sağcı hükümet, ülkedeki Müslüman çocukların İsrail'e yönelik eleştirel düşünceleri nedeniyle Nazi döneminde Yahudilerin toplandığı kamplara ziyaret zorunluluğu getirecek... >> devamı için tıklayın

Schidlauer, güvenlik güçlerinin ırkçılıkla mücadele alanında daha iyi eğitilmesi gerektiğini, şikayet ya da suç duyurusunda bulunan kişilerle kurulan iletişimin geliştirilmesinin polise olan güveni arttıracağını belirtti.

"Müslümanlar ırkçı açıklamaların hedefinde"

Czernohorszky, sorumluluk sahibi her siyasetçinin ırkçı söylemden uzaklaşması gerektiğinin altını çizerek, ırkçı saldırıların önlenmesi ve mağdurların desteklenmesi için daha fazla çalışmalar yapılması gerektiğini anlattı.

Faika El-Nagashi de her türlü ırkçılığın toplumları ayrıştıran, yaşam alanlarını daraltan, sosyal yaşama katılımı sınırlayan ciddi bir problem olduğunu ifade ederek, insanları değersizleştirmeyi hedefleyen bu tutuma karşı mümkün olan en üst seviyede sivil tepki gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Siyasette ırkçılığın tehlikeli boyutlara ulaştığına işaret eden El-Nagashi, "Siyasette yaygınlaşan nefret söylemi ve ırkçı açıklamaların hedefinde özellikle Müslümanlar ve mülteciler yer alıyor. Siyasette kullanılan nefret söylemi günlük yaşamı ciddi oranda olumsuz etkiliyor." şeklinde konuştu.

AA

TRT TÜRK Facebook’ta
TRT TÜRK Youtube’da
TRT TÜRK Twitter’da
TRT TÜRK Instagram'da